Inzulinpumpa kezelés

Mit jelent az inzulinpumpa kezelés?

Az alábbi egyszerű kérdések és a rájuk adott válaszok révén megtudhatja, mi az inzulinpumpa, miként működik az inzulinpumpa kezelés, hogyan segít ellenőrzés alatt tartania vércukorszintjét, miközben életmódján sem kell változtatnia.

KIEMELT HÍREK

 • Az inzulinpumpa kezelés előnyei

Felnőtt testére helyezett inzulinpumpa

Mi az a pumpa és hogyan működik?

Az inzulinpumpa kisméretű, körülbelül mobiltelefon nagyságú elektronikus eszköz, melyet könnyedén hordhat az övén, a zsebében vagy akár a melltartójához rögzítve. Az inzulinpumpa segítheti Önt és egészségügyi csapatát, hogy a kis mennyiségű, gyorshatású inzulin nappali és éjszakai adagolásával pontosabban utánozza azt, ahogy az egészséges hasnyálmirigy biztosítja a bázisinzulint a szervezet számára. Mivel mások számára gyakorlatilag láthatatlan, teljesen diszkrét kezelést tesz lehetővé.

A pumpa segít pontosabban utánozni az egészséges hasnyálmirigy működését: a pumpa általi 24 órás folyamatos bőr alatti (szubkután) inzulinadás mellett nincs szükség a gyakori injekciózásokra, mivel a 24 órán át pontos kis adagokban adott gyorshatású gyorshatású inzulin a lehető legpontosabban biztosítja a szervezet inzulinigényét.

 • Bázisütem:: A programozott inzulinütem kis adagokban, a nap 24 órájában folyamatosan adagolja az inzulint, ezzel az egészséges hasnyálmirigy bázisinzulin-termelését utánozza (ebbe nem tartoznak bele az ételek étkezések). A programozott ütemet szakorvosa határozza meg, az Ön teljesen egyedi szükségletei szerint. Ez a bázisütemben végzett adagolás. A bázisütem speciális napi igények szerint is személyre szabható; például felfüggeszthető vagy növelhető/csökkenthető egy meghatározott időtartamra: ez a bázisinzulin injekciózásánál nem lehetséges.

 • Bólus adag: “Szükség szerint” kiegészítő inzulin adagolható az elfogyasztani kívánt ételeknek megfelelően vagy a magas vércukorszint korrigálására. Az inzulinpumpák bóluskalkulátorai segítenek a szakorvosa által előre megadott beállítások és az Ön speciális igényei szerint kiszámítani a szükséges bólusmennyiséget.

 

MiniMed 640G inzulinpumpa

Milyen előnyökkel jár az inzulinpumpa kezelés, és miként segíthet a jobb glükózkontroll elérésében?

Az inzulinpumpa kezelés számos klinikai előnyt kínál a napi többszöri inzulinadással szemben, például1,2

 • jobb HbA1c kontroll
 • kevesebb hipoglikémás esemény
 • isebb glikémiás ingadozás

Segíti a szükséges inzulinadagok jobb beállítását, különösen étkezéseknél és az éjszakai órákban, ezzel javítva a glükózkontrollt.

Az inzulinadagolás szabályozása révén a MiniMed® 640G inzulinpumpa további előnyöket is biztosít:

 • Egyszerűbb adagolás: az inzulinszükséglet kiszámítása összetett feladat lehet, melyhez számos különböző tényezőt figyelembe kell venni. A MiniMed® 640G pumpában beépített Bólus Varázsló® funkció segít meghatározni a pontos adagolást azzal, hogy a megfelelő dózis megállapításához számításba veszi a már a szervezetben lévő inzulint, az aktuális vércukorszintet, a szénhidrátbevitelt és a személyre szabott inzulinbeállításokat.
 • Nagyobb rugalmasság: a MiniMed ® 640G 640G azonnal beállítható sportoláshoz, betegségek alatt, vagy kis mennyiségű bólusok beadására a nassolásokhoz. Mindezt egyszerűen, egyetlen gombnyomással elvégezheti. Akár átmeneti bázisütem beállítást is választhat, amivel arányosan csökkentheti vagy növelheti a bázisinzulin ütemét - ez a beállítás használható például sportoláshoz vagy betegség alatt.
 • Kényelmesebb: a MiniMed ® 640G további kényelmi funkciója a vezeték nélkül csatlakozó ujjbegyes vércukorszintmérő. A mérőeszköz automatikusan elküldi a vércukorértékeket a pumpának, ezzel még pontosabb számításokat tud végezni a Bólus Varázsló® és segítségével diszkréten adagolható a bólusinzulin.

A pumpakezelés, mint rendszer: hogyan jut az inzulin a szervezetébe?

Az inzulinpumpában (1) egy rekesz tárolja a tartályt (2) mely inzulinnal van feltöltve. A tartályból az inzulin az infúziós szereléken (3). keresztül jut be a szervezetébe. Az infúziós szerelék egy bevezető eszköz (4) segítségével szúrható be a testébe, és a kanülnek nevezett, közvetlenül a bőr alá helyezett vékony, rugalmas csövecskén keresztül továbbítja az inzulint. A kanülhöz csatlakozó infúziós szerelék könnyedén leválasztható vagy visszacsatlakoztatható, amikor szüksége van rá. Ez nagyon hasznos lehet, ha úszni megy, zuhanyozik vagy sportol.

Inzulinpumpa kezelés rendszer Alkotórészek

Inzulinpumpa kezelés alkotórészei

Minden MiniMed®infúziós szereléket úgy terveztünk, hogy a pumpával egy rendszert alkotva működjön, ehhez egyedi csatolófelületet biztosítunk, mely biztonságosabb illesztéstbiztosít, mint a szokásos csatlakozók. A rendszer alapeleme a MiniMed®csatlakozó, egy szabadalmazott, *, egyedi és minden infúziós szerelékre jellemző alkotóelem.

inzulinpumpa

Kisméretű, hordozható orvostechnikai készülék, amelyen:

- Gombokkal programozhatja az inzulin adagolását
- Színes LCD kijelző mutatja az aktuális információkat
- Elemtartó rögzíti az 1db AA méretű alkáli elemet
- Tartályrekesz tárolja az inzulint                                                                                                                                    

Tartály

Műanyag tartály tárolja az inzulint, amely az inzulinpumpában van elhelyezve. A MiniMed® tartályokhoz adott tartozék a védőgyűrű, mely segít felszívni az inzulint az ampullából, majd betölteni a tartályba (kék színű elem, melyet el kell távolítani, mielőtt a tartályt a pumpába helyezné). A tartály legfeljebb 300 egység inzulint képes befogadni, és két-három naponta cserélni kell, javasolt az infúziós szerelék cseréjével együtt.- Lásd alább. A MiniMed® tartályokat úgy alakítottuk ki, hogy a feltöltés kényelmes legyen.

Infúziós szerelék

Az infúziós szerelék egy vékony cső, amely a tartálytól a bőr alatti területig szállítja az inzulint. A kanül beszúrása egy kis tűvel történik, melyet a bevezetés után eltávolítanak. A kanül ugyanazon a területen van, ahová az inzulininjekciókat adja be. Az infúziós szereléket két-három naponta cserélni kell. A MiniMed ® infúziós szerelékek a különböző paraméterek lehető legszélesebb választékával kaphatók (kanültípus, hossz, hajlásszög), így kiválaszthatja a leginkább kényelmes és biztonságos összeállítást.

Infúziós szerelék bevezető eszköz

A bevezető eszközbe egy infúziós szereléket kell helyezni, majd egyetlen gombnyomással gyorsan, egyszerűen, gyakorlatilag teljesen fájdalommentesen szúrhatja be az infúziós szereléket.

Megfelelő megoldás nekem az inzulinpumpa?

Számos, 1-es típusú cukorbetegséggel élő ember számára előnyös lehet az inzulinpumpa, és még nem is tudnak róla. Általánosságban elmondható, hogy akik az alábbiak bármelyikét tapasztalják, azok jobb glükózkontrollt érhetnek el inzulinpumpa használatával:

 • Tűszúrástól való félelem
 • Nehézség a magas és alacsony vércukorszint kezelésében
 • Félelem a hipoglikémiától, különösen éjszaka
 • Céltartományon kívüli HbA1c értékek
 • Hipoglikémia észlelési zavarai
 • Félelem a hosszú távú szövődményektől
 • Nagyobb rugalmasságra vágyik a mindennapi életben

Beszélje meg kezelőorvosával az inzulinpumpás kezelést, illetve azt, hogy ez megfelelő-e az Ön számára.

Ha szeretne többet megtudni az inzulinpumpa kezelés előnyeiről,VEGYE FEL VELÜNK A KAPCSOLATOT ONLINE.

HIVATKOZÁSOK

 • 1 J. C. Pickup and A. J. Sutton Severe hypoglycaemia and glycemic control in Type 1 diabetes: meta-analysis of multiple daily insulin injections compared with continuous subcutaneous insulin infusion Diabetic Medicine 2008 :25, 765–774
 • 2 Bergenstal RM1, Tamborlane WV, Ahmann A, Buse JB, Dailey G, Davis SN, Joyce C, Perkins BA, Welsh JB, Willi SM, Wood MA; STAR 3 Study Group. Sensor-augmented pump therapy for A1C reduction (STAR 3) study: results from the 6-month continuation phase. Diabetes Care. 2011 Nov;34(11):2403-5. doi: 10.2337/dc11-1248. Epub 2011 Sep 20.
 • * Ly T.T, Nicholas J.A., Retterath A. et al. Reduction of Severe Hypoglycemia with Sensor-Augmented Insulin Pump Therapy and Automated Insulin Suspension in Patients with Type 1 Diabetes [abstract]. Diabetes 2013; 62 (supplement 1): 228-OR

 

A weboldal tartalma és az ott megjelenő összes információ kizárólag tájékoztatási célt szolgál, semmilyen módon nem helyettesítheti az orvosi szakvéleményt, diagnózist vagy kezelést. A közzétett betegtörténetek kizárólag az adott beteg tapasztalatait jelentik. A kezelés által kiváltott reakciók betegenként változhatnak. Mindig konzultáljon kezelőorvosával a diagnózist és a kezelést illetően, illetve győződjön meg arról, hogy megértette és gondosan követi a közölt információkat. Az inzulinpumpa, infúziós szerelék, inzulin tartály és glükóz szenzor orvostechnikai eszköz státuszú gyógyászati segédeszköz.

A Medtronic semmilyen felelősséget nem vállal a weboldalon található információk közvetlen vagy közvetett használatából eredő, vagy vélelmezett kárért és egészségkárosodásért. A javallatok, ellenjavallatok, óvintézkedések, figyelmeztetések, lehetséges mellékhatások és kockázatok felsorolását a termék használati útmutatójában találja.